Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Στο ναό του Ποσειδώνα ...

Γεια σας ...
Πόσο όμορφα είναι να είναι καλοκαίρι
και να ζω στην ομορφότερη χώρα του κόσμου
με τον ήλιο και τις θαλασσές της.


Ακόμα μια απόδραση έχουμε σήμερα.
Πάμε στο Σούνιο στο Ναό του Ποσειδώνα.


 Το ακρωτήρι του Σουνίου αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το νότιο όριο της επικράτειας της πόλης- κράτους των Αθηνών. Στο ακρωτήρι του Σουνίου οι Αθηναίοι οικοδόμησαν ένα ιερό περιβαλλόμενο από τείχος. Το ιερό περιελάμβανε ναούς αφιερωμένους στους θεούς της πόλης. Ο κυριότερος ναός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας. Πρόκειται για ένα ναό δωρικού ρυθμού και είναι ο μόνος ναός που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. 


Βρίσκεται σε ύψος 73 μέτρων από τη θάλασσα. Ο δεύτερος σε σπουδαιότητα ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, τη θεά της σοφίας και τη θεά από την οποία πήρε την ονομασία της η πόλη. Στον υπαίθριο χώρο του ιερού ήταν στημένα αγάλματα, αφιερώματα της πόλης ή επιφανών Αθηναίων προς τους θεούς. Ένα από αυτά είναι γνωστό ως ο «Κούρος του Σουνίου» και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατά την αρχαιότητα οι ναοί και τα αγάλματα δεν ήταν ολόλευκα, ήταν διακοσμημένα με χρώματα.


 Οι περσικοί πόλεμοι είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία των Ελλήνων. Οι Πέρσες επιχείρησαν δύο εκστρατείες εναντίον των Ελλήνων συγκεντρώνοντας στρατό από κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας τους: μία το 490 π.Χ. και άλλη μία δέκα χρόνια αργότερα το 480 π.Χ. Οι κρατικοί σχηματισμοί των Ελλήνων –πόλεις- κράτη και βασίλεια- συμμάχησαν προκειμένου να αποκρούσουν τον Πέρση εισβολέα. Και οι δύο εκστρατείες κατέληξαν σε αποτυχία παρά τη συντριπτική αριθμητική υπεροχή του περσικού στρατού.

 
 Οι Έλληνες ενωμένοι νίκησαν, επειδή μάχονταν για την ελευθερία τους. Η ελευθερία είναι ένα μία έννοια θεμελιώδης για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οι Πέρσες και οι υπόδουλοι σε αυτούς λαοί μάχονταν από φόβο για τον Πέρση βασιλιά, δε γνώριζαν τί σημαίνει ελευθερία. Στις μάχες των περσικών πολέμων πρωταγωνίστησαν οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες. Οι νίκες στους περσικούς πολέμους τόνωσαν το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και της αυτοπεποίθησης των Ελλήνων και έδωσαν ώθηση στον πολιτισμό.


 Κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εκστρατείας, η στρατιωτική ηγεσία της πόλης- κράτους των Αθηνών έκρινε ότι οι Αθηναίοι έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να οργανώσουν αλλού την άμυνά τους. Έτσι, οι Πέρσες εισέβαλαν στην έρημη πόλη και τη λεηλάτησαν. Πυρπόλησαν τους ιερούς ναούς της Ακροπόλεως και του Σουνίου. Οι Αθηναίοι από μακριά μπορούσαν να δουν τις φλόγες από τη φωτιά που κατέκαιγε την πόλη τους να υψώνονται στον ουρανό. Όμως δεν πτοήθηκαν, επειδή γνώριζαν ότι η δύναμη της πόλης τους βρισκόταν στην ισχύ του ναυτικού της και πάνω απ' όλα στην ψυχή των ανθρώπων της. Μετά τη νίκη οι Αθηναίοι επέστρεψαν στην πόλη τους και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.


Τώρα, η Αθήνα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο μεταξύ των Ελλήνων. Στην πολιτική ζωή της πόλης πρωταγωνιστεί πρώτα ο Κίμων και ύστερα ο Περικλής. Ο Περικλής προάγει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Με τις μεταρρυθμίσεις του οι πολίτες συμμετέχουν όλο και περισσότερο στη διοίκηση της πόλης τους. Η δύναμη των αριστοκρατών περιορίζεται. Τα χρόνια που πρωταγωνίστησε ο Περικλής στην πολιτική ζωή της Αθήνας, από το 461 έως το 429 π.Χ., είναι γνωστά ως «ο χρυσός αιώνας του Περικλή»- «αιώνας» που διαρκεί στην πραγματικότητα μόνο τριάντα χρόνια! Με πρωτοβουλία του Περικλή ανοικοδομούνται οι ιεροί ναοί της Ακροπόλεως και του Σουνίου. Οι ναοί που βλέπουμε σήμερα στην Ακρόπολη και ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο ανεγέρθηκαν στα πλαίσια του οικοδομικού προγράμματος του Περικλή. Ο ναός του Ποσειδώνα που βλέπουμε σήμερα αποπερατώθηκε σαράντα περίπου χρόνια μετά τη δεύτερη περσική εισβολή, δηλαδή γύρω στο 440 π.Χ.

Για όποιον δε τον έχει επισκεφτεί το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις
Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή: http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html
  
Ιστολόγια που συμμετέχουν:
 
  http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.
Φιλάκια ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου