Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Άγιος Διονύσιος μεγάλη η χάρη του ...

Γεια σας ...
Η θάλασσα σε κάθε μου βόλτα είναι τόσο μοναδική ...


Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Διονυσίου.
Γιορτάζει το πιο όμορφο νησί των Εφτανήσων, η Ζάκυνθος που λατρεύω τόσο πολύ.



Ο Άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης άγιος του νησιού. Οι Ζακυνθινοί τιμούν τη χάρη του δύο φορές το χρόνο με λιτανείες του ιερού λειψάνου του, οι οποίες γίνονται σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.



Ο ιερός ναός του Αγίου Διονυσίου άρχισε να κατασκευάζεται το1925, στη θέση παλαιότερης εκκλησίας που είχε καταστραφεί από σεισμούς.



Ο επιβλητικός ναός εγκαινιάστηκε λίγα χρόνια πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 και είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ένα από τα τρία κτίρια του νησιού που δεν υπέστησαν καμία καταστροφή. Το γεγονός αυτό οι Ζακυνθινοί το θεώρησαν σημαδιακό.




Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πυργοειδές καμπαναριό του ναού που θυμίζει αυτό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και το ύψος του ξεπερνά τα 40 μέτρα.
Στο ναό φυλάσσετε το ιερό λείψανο του Αγίου, τα οποίο είναι τοποθετημένο μέσα σε μια ασημένια λάρνακα.
Η αγιογράφηση του ναού ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Εντυπωσιακό είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι φορητές εικόνες που κοσμούν το εσωτερικό του.

Ο βίος του Αγίου Διονυσίου
Ο Άγιος Διονύσιος, κατά κόσμον Δραγανίγος Σιγούρος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας.
Το 1568 έγινε μοναχός στη μονή Στροφάδων με το όνομα Δανιήλ.
Το 1577 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης και τότε έλαβε το όνομα Διονύσιος. Λίγα χρόνια αργότερα παραιτήθηκε και επέστρεψε στη Ζάκυνθο.
Έγινε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναφωνητρίας και Στροφάδων μέχρι την 17η Δεκεμβρίου 1622 όπου πέθανε.
Ετάφη σύμφωνα με την επιθυμία του στην Ιερά μονή Στροφάδων, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Κατά την ανακομιδή των λειψάνων του, το σώμα του βρέθηκε άφθαρτο και μυροβόλο. Ανακηρύχθηκε Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1703.
Έγινε γνωστός ως Άγιος της Συγνώμης, γιατί συγχώρεσε το φονιά του αδερφού του. Τον Αύγουστο του 1717 το Σεπτό Σκήνωμά του μεταφέρθηκε στη Ζάκυνθο για να προστατευθεί από τους πειρατές. Αρχικά φυλάχτηκε στον Ιερό Ναό του Μετοχίου της Ι. Μονής. Το 1764 εναποτέθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, την οποία έκτισαν oι Μοναχοί των Στροφάδων. Από τότε χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο καταφτάνουν στη Ζάκυνθο για να προσκυνήσουν το Σεπτό Σκήνωμά του.



Οι λιτανείες
Οι Ζακυνθινού τιμούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη μνήμη του προστάτη τους. Προς τιμήν του γίνονται δύο λιτανείες κάθε χρόνο.
Η πρώτη λιτανεία γίνεται στις 24 Αυγούστου, όπου τιμάται η Μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου από τα νησιά Στροφάδες και συγκεκριμένα από την Μονή Στροφάδων, στη Ζάκυνθο.
Η δεύτερη λιτανεία πραγματοποιείται στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε τιμάται η μνήμη της Κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου.
Και στις δύο λιτανείες οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου διαρκούν τρεις μέρες. Δηλαδή από 23 έως 26 Αυγούστου και από 16 έως 19 Δεκεμβρίου. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα , ενώ κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει και το χαρακτηριστικό μουσικό εκκλησιαστικό ιδίωμα της Ζακύνθου. Τις ημέρες αυτές το νησί κατακλύζεται από χιλιάδες πιστούς που φτάνουν στη Ζάκυνθο για να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου Διονυσίου.

























Η ανάρτηση είναι για την στήλη Kαλοκαιρινές Αποδράσεις



Μπορείτε εδώ να βρείτε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή:

http://glykia-zoi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_12.html

Ιστολόγια που συμμετέχουν:
http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
 http://delfinaki-sunset.blogspot.gr/
 



Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχολιά σας.

Φιλάκια ...

11 σχόλια:

  1. Ομορφες εικόνες!!!!!!!!!!!!!
    Εχω πάει στον Αγιο Διονύσιο και έχω συγκλονιστεί!!!!!!
    Μαγικό νησί η Ζάκυνθος!!!!!!
    Καλές γιορτές!!!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ρένα
      Η Ζ'ακυνθος είναι μοναδικό νησί
      Καλές γιορτές και σε σένα
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφο που είναι το νησί σου!!!!
    Καλές γιορτές σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έκανες πολύ ωραίο αφιέρωμα στην πατρίδα μου!!
    Έχω να πάω πολλά χρόνια, καθώς δεν έχουμε πια σπίτι εκεί και μου'χει λείψει.. Μακάρι να τα καταφέρουμε το καλοκαίρι με το καλό όταν έρθει.
    Καλές γιορτές με υγεία και όμορφες στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Κατερίνα
      Τη λατρεύω την Ζάκυνθο.
      Καλές γιορτές και σε σένα.
      Φιλάκια ...

      Διαγραφή
  4. ωραια ανάρτηση , πληροφορίες και φωτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή